În urma unei evaluări a sănătății mintale, se poate afla dacă un copil se confruntă sau nu cu o problemă de sănătate mintală.

Copiii şi adolescenţii sunt supuşi în mod constant unor provocări de adaptare. Trebuind să facă față schimbărilor inerente dezvoltării, vulnerabilităţilor individuale şi factorilor de mediu cu caracter negativ, nu este de mirare că 1 din 5 copii se confruntă cu probleme de sănătate mintală (conform unui studiu al OMS). Din fericire, problemele copilăriei sunt adesea tranzitorii sau pot fi soluţionate prin intervenţie specializată.

In cadrul acestui serviciu, sunt investigate diverse simptome care pot să reprezinte manifestări ale unei probleme de sănătate mintală.  Dincolo de existența sau de absența unui diagnostic clinic, în urma procesului de evaluare, vor fi identificați factorii care contribule la apariția și la menținerea simptomatologiei observate. Aceste informații vor sta la baza dezvoltării unui program personalizat de intervenție pentru familie și copil.

Dacă vă îngrijorează anumite emoţii sau comportamente ale copilului dumneavoastră (hiperactivitate, dificultăţi de atenţie acasă sau la grădiniţă/ şcoală, frici, tristeţe, anxietate de separare, anxietate de performanţă, dificultăţi în relaţionarea socială etc.), vă propunem serviciul nostru Evaluare a sănătăţii mintale/ Evaluare complexă.

Evaluarea se defășoară urmând mai mulți pași:

PAS 1. Informaţii preliminare. După ce primim solicitarea din partea dumneavoastră, unul dintre specialiştii CEICA vă va contacta pentru a stabili, de comun acord, termenii colaborării.

PAS 2. Completare de formulare şi chestionare.  Evaluarea presupune completarea unui set de formulare şi chestionare de către părinte şi copil/ adolescent (în funcţie de vârstă şi de simptomele prezente). Un alt actor relevant în evaluare este cadrul didactic, fiind rugat să răspundă întrebărilor cuprinse în instrumentele de evaluare dedicate; implicarea acestuia este recomandată, dar nu obligatorie.

PAS 3. Interviu cu părinţii.  O etapă importantă a evaluării este realizarea interviului cu părinţii. Acesta se poate desfăşura faţă în faţă (la sediul CEICA) sau online (videochat), conform preferinţelor dumneavoastră.

PAS 4. Evaluare directă a copilului sau a adolescentului. În funcţie de vârsta şi simptomele copilului/ adolescentului, evaluarea poate cuprinde una sau mai multe dintre următoarele metode de evaluare: interviu, realizarea de diferite probe psihologice în prezenţa evaluatorului, observarea comportamentală în mediul natural (ex: observarea copilului la grădiniţă). Evaluarea copilului/ adolescentului se poate realiza pe parcursul a 1-2 şedinţe.

PAS 5. Analiza rezultatelor. Rezultatele testelor psihologice sunt analizate prin compararea lor cu cele obţinute de un eşantion semnificativ de copii/ adolescenți de aceeaşi vârstă şi același sex. Analiza, integrarea informaţiilor şi interpretarea lor este realizată de specialistul centrului nostru.

PAS 6: Raport de evaluare. La final, veţi obţine un raport de evaluare cuprinzând rezultatele şi concluziile evaluării. Raportul final va fi prezentat şi explicat de către psihologul responsabil de caz şi vor fi oferite recomandări pentru intervenţie.

La finalul unei astfel de evaluări, veţi afla dacă copilul/ adolescentul dumneavoastră se confruntă sau nu cu o problemă de sănătate mintală.

Specialistul nostru va investiga detaliat toate aspectele care vă îngrijorează sau pe care doriţi să le remediaţi, acesta fiind primul pas pentru dezvoltarea unui plan de intervenţie personalizat.

Identificarea cât mai precoce a unor posibile deficite (fie că ele sunt de dezvoltare, emoționale, comportamentale sau de altă natură) și intervenția timpurie împiedică acumularea acestor deficite pe măsură ce copilul crește și constituie elemente importante în reducerea simptomatologiei observate.

Veţi obţine un raport de evaluare cuprinzând rezultatele, concluziile evaluării și recomandări pentru intervenţie.

Completarea formularelor se poate face atât în format clasic, creion-hârtie, cât și în format online sau hibrid (unele clasic, altele online), în funcție de preferințe și de disponibilitate.

Costul unui evaluari este de 600 lei (TVA inclus).

Pentru programări la o consultație psihologică vă rugăm să ne contactați telefonic, între orele 9-17.00, numarul de telefon de mai jos:

Telefon: 0755-139232

© 2022 Cognitrom. Toate drepturile rezervate